Gönderen Konu: Pay me now or pay me later ...  (Okunma sayısı 4074 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Engin Gürses

• Yeni Üye
  • *
  • Yazan üyeye... 0
Pay me now or pay me later ...
« : 16 Ağustos 2007, 23:40:50 »
Tavlada çok sık rastladığımız fakat genelde babadan kalma alışkanlıkla yanlış oynadığımız bir pozisyonu analiz etmek istiyorum . Genelde bu pozisyonda “varsa , oynayacaksın” şeklinde bir mottoyu benimseyip ileride çift bekleyen pek çok oyuncu görmüşsünüzdür.Fakat acaba bu doğru hamle midir ? Babadan kalma gelenek görenekler her zaman tecrübeyle sabit midir ?

Bu pozisyon tavla literatüründe “pay me now or pay me later” olarak adlandırılır.
1980lerde gösterilen bir tv reklamından ismini almıştır . Reklamda bir araba tamircisi elindeki x marka yağ filtresiyle motoru yanmış bir arabanın başında “ya şimdi ödeyin, ya sonra” diye hafif dalgayla karışık gülmektedir .

Tavla sözlüklerinde bu tabir, ilk anda küçük fakat belirli bir riski alma ya da bekleme ve ileride belki de daha ciddi bir riskle karşı karşıya gelme sorunsalı olarak tanımlanır. * Hatırı sayılır tavla kitaplarının büyük çoğunluğunda bu tarz problemlerin olduğu bir bölüme rastlamak mümkündür.

Pozisyonda siyahın yapabileceği mantıklı 3 hamle bulunmaktadır :  13/7 13/8 , 8/3 8/2 ve 13/2 .

Aslında pozisyonun kararı 8/3 8/2 oynarak açık vermemek ya da ileride sıkışmamak için  13/7 13/8 oynamaktır . Yani ya şimdi ödemek ya da ileride ödemek…

Pozisyonu çözmek için 3 faktöre bakılır:
1.Rakibimin kalesi ( iç alanı ) gelişiyor mu yoksa bozuluyor mu ?
2.Eğer şimdi ödersem yani açık veren oyunu tercih edersem , vurulmadığım anda taşlarımı güvenle kaleme ( iç alanıma) getirebilecek miyim ?
2.Eğer ileride ödersem yani açıksız oyunu tercih edersem bir ya da birkaç hamle sonra daha çok sayıda ve daha kötü açıklar verme ihtimalim var mı ?

Sırasıyla cevaplayalım
1.Rakibin kalesi gelişiyor. Bir sonraki elde büyük ihtimal 5 kapılı bir kaleye sahip olacak.Dolayısıyla şu an açık verip vurulmak bir sonraki el açık verip vurulmaktan daha az tehlikeli.
2. Evet eğer ilk anda vurulmazsam,  büyük ihtimal 7 ve 8 kapısındaki taşlarımı kolaylıkla temizleyeceğim.
3.Oldukça fazla. Beni güvenle kaleme ulaştıracak zarlar sadece 2–2 ,  3-3 , 4–4 , 5–5 , 6–6 zarları . Kalan 31 zar yani 31 /36 : % 86 problem oluşturacak ve verdiğimiz açık ilk anda verdiğimiz gibi sadece tek sayı ile ( sadece 3 ) vurulucak bir açık da olmayacak. Örneğin 6 – 1 attığımızı düşünelim ; verdiğimiz açık hem 1 ler ile hem de toplamı 9 olan zarlarla vurulacak ( 5–4, 4–5 , 3–6 , 6–3 , 3–3  yani ilk anda 11 zarla vurulurken daha sonra 16 zarla vurulacağız. Vurulma ihtimalimiz yaklaşık yüzde 50 artmış olacak.)  üstüne üstlük bir sonraki el  6–3 atmamız halinde ise bir değil iki açık vermek zorunda kalacağız.

Kriterlerin üçü de şu an riski almayı işaret ediyor ;Dolayısıyla pozisyondaki doğru hamle şimdi ödemek yani 13/7 13/8 olmalı.

Gerçekten de , Bilgisayar dünyasının en gelişmiş 2 tavla analiz programından biri olan GNU ya pozisyonu analiz ettirdiğimiz de de aynı sonuca ulaşıyoruz .

1.   13/7 13/8        
2.   8/3 8/2                - 0. 348
3.   13/2                     - 0. 394

Ve bilgisayara göre en iyi hamle ile 2. hamle arasında oldukça yüksek bir equity farkı var.GNU ‘ya göre 2. hamleyi yapmak  blunder denen büyük hata .

Sonuç olarak ; bir kere daha görüyoruz ki Tavla ezbere oynanacak bir oyun değil, esasında neredeyse her pozisyon dikkatli bir etüd çalışması istiyor .

« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2011, 12:07:29 Gönderen: Kerem34 »

choklet

• Ziyaretçi
Beyin fırtınası köşenizdeki konuları merak içinde bekliyordum...
« Yanıtla #1 : 17 Ağustos 2007, 03:34:44 »
Tavla oynarken sık karşılaştığımız pozisyonlardan birtanesi, yanlış hamle yapılması neticesinde oyunu

vermemize neden oluyor. Araştırmacı ruhunuzla  tavla sevginizi bizlerle paylaşıp açıklayıcı yorumlarda

bulunduğunuz için Teşekkür ederim.

Yer alacak diğer pozisyonları merak içinde beklediğimi belirtmek istiyorum.

Sevginiz yolunuzu aydınlatan ışığınız olsun.
« Son Düzenleme: 17 Ağustos 2007, 03:38:09 Gönderen: choklet »

RodRip

• Ziyaretçi
Pay me now or pay me later ...
« Yanıtla #2 : 23 Eylül 2007, 03:49:43 »
Tavlayı tamamen 6. hisse dayanarak oynayan bir oyuncu olarak direk yek'e yatardım...13ten 2ye
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2007, 03:56:49 Gönderen: RodRip »

MOLL

• Ziyaretçi
Ynt: Pay me now or pay me later ...
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2007, 00:55:49 »
Ben biraz yorum yapmakta geç kaldım galiba ama... 13/7  13/8 hamlesi benm de hamlemdir. Analiz çok doğru. Rodrip, hisleriyle bire yatarım diyor ama, aynı zamanda 3-6 ve 4-5 zarlarına da yatmış oluyor. 7 'de kırılmanız için gereken zar sadece 3 (hatta 2-1 bile olmaz) ancak bire yatılırsa, 1 ile atılan tüm zarlar ile beraber 3-6  ve 4-5 e de yatmış oluyoruz.